Tıbbi Malpraktis (Doktor Hatası)

 

Avukat arayışınıza artık son verebilirsiniz.

Tıbbı malpraktis; tıbbi personelin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak hastada bir sağlık sorunun ortaya çıkmasına neden olması veya hastanın durumunu kötüleştirmesidir. Tıbbi malpraktis, tıbbi personelin dikkatsizliği veya ihmali sonucu ortaya çıkabilir. İhmal; tanı, teşhis, tedavi veya tedavi sonrasındaki kontrol aşamasında ortaya çıkabilir. 

Tıbbi malpraktisten söz edebilmek için genellikle üç unsur aranır. İlk olarak uygulanan tıbbi işlemin, tıbbi literatüre göre kabul edilen standart uygulamayla uyumlu olmamasıdır.  İkinci olarak hastanın, tıbbi personelin ihmali veya hatası sonucunda yeni bir sağlık sorunuyla karşılaşmış veya var olan durumunun kötüleşmiş olması gerekir. Son olarak bu durumun, hastada bir zarar ortaya çıkarmış olması gerekir. Söz konusu zarar; engellilik, sıra dışı bir ağrı veya acı olabileceği gibi gelir kaybı veya maddi zorluklar şeklinde de ortaya çıkabilir.

Tıbbi malpraktis iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bunlardan ilki hastayla tıbbi personel arasındaki vekalet ilişkisinden kaynaklanan dikkat ve özen yükümlülüğünün ihlal edilmesidir. Bu durumda tıbbi personel, hastaya herhangi bir sonuç vaadinde bulunmamakta, sadece tıbbi standartlar çerçevesinde gerekli tedaviyi uygulama borcu altına girmektedir. Tıbbi uygulamaların büyük çoğunluğu bu başlık altına girmektedir. Bu durumda tıbbi malpraktisten söz edebilmek için tıbbi personelin, gerekli dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığını, standart tıbbi uygulamadan şaştığını veya  tanı, teşhis, tedavi veya tedavi sonrası kontrol aşamalarında yanlış bir uygulama yaptığını ispatlamak gerekir. 

Tıbbi malpraktis olarak değerlendirilen bir başka durum, tıbbi personel ile hasta arasında eser sözleşmesi bulunması durumlarında, tıbbi personelin borçlanılan eseri gerektiği şekilde yerine getirememesidir. asta ile tıbbi personel arasında bir eser sözleşmesinin arlığından bahsedebilmek için, yapılacak tıbbi işlemin Borçlar Kanunu kapsamında “bir eser meydana getirme” olarak nitelendirebilmesi gerekir. Estetik ve plastik rekonstrüktif işlemlerinde durum böyledir. Diş hekimlerinin yaptığı birçok işlem de bu şekilde nitelendirilebilir. Örneğin bir rinoplasti (burun estetiği) işleminde doktor, hastasının burnunu belirlenen hale getirme borcu altına girmektedir. Bu durumda işlemden sonra hastanın burnunun, birebir olarak işlem öncesinde kararlaştırılan biçimde olması veya çıplak gözle ayırt edilemeyecek kadar yakın olması gerekmektedir. Aksi durumda doktor borçlandığı edimi yerine getirmemiş olacağından tıbbi malpraktisten söz edilir ve işlemi gerçekleştiren doktorun hastanın maddi zararını karşılaması, tazminat ödemesi gerekir. Bir diş hekiminin gerçekleştirdiği implant işleminde de durum böyle olacaktır. İşlem sonrasında ortaya çıkan durum, işlemden önce kararlaştırılanla uyumlu değilse, işlemi gerçekleştiren kişinin tazminat ödeme yükümlülüğü doğacaktır. 

Tıbbi malpraktisten söz edebilme için işlemi gerçekleştiren kişinin doktor olması gerekmez. Hemşire, fizik tedavi uzmanı, radyolog, anestezist, asistan gibi diğer tıbbi personel de hatalı işlem uygulamaları durumunda hastaya tazminat ödemekle yükümlüdür. 

 

Tıbbi Malpraktis Durumunda Hagi Haklara Sahipsiniz?

Tıbbi malpraktisle karşı karşıya kalan kişi uğradığı zararın tazmin edilmesini yani giderilmesini isteme hakkına sahiptir. Bu durumda hatalı işlemi gerçekleştiren personele karşı tazminat davası açılabilir. Kişi, ayrıca uğramış olduğu durum yüzünden yaşadığı hüzün, acı, depresyon gibi durumlar için manevi tazminat talebinde de bulunabilir. Ödenecek tazminatı en nihayetinde mahkeme kararlaştıracaktır. Ancak tazminatın miktarı; hastanın durumu, ihmalin ağırlığı, hastanın yaşı ve mesleği gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak oldukça değişebilmektedir.


Kendi Muayenehanesinde Faaliyet Gösteren Doktorun Hatası

Eğer malpraktisi gerçekleştiren kişi kendi muayenehanesinde veya kliniğinde faaliyet gösteriyorsa zararınızın tazminini doğrudan bu kişiden talep edebilirsiniz. Ayrıca klinikte çalışan diğer kişilerin tarafınıza vermiş olduğu zararlardan dolayı da doğrudan kliniğin sahibinden tazminat talep edebilirsiniz. 

 

Malpraktistin Özel Hastanede veya Devlet Hastanesinde Meydana Gelmesi

Malpraktisin özel hastanede meydana gelmesi durumunda uğradığınız zararın tazmini için hem söz konusu hastaneye hem de işlemi gerçekleştiren personele başvurabilirsiniz. Malpraktisin devlet hastanesinde meydana gelmesi durumunda öncelikle idari süreçleri yöneterek uğradığınız zararı tazmin etmeye çalışmanız gerekmektedir. İdari yolardan zarar tazmin edilemediği durumda ise yine dava yluyla zararın tazmini istenebilir. 

İşiniz En Büyük Önceliğimiz

Tıbbi malpraktisle karşı karşıya kaldığınızda alanında uzman bir avukatla çalışmanız büyük önem arz etmektedir. Sağlık hukuku kendine özgü bir alan olduğundan dolayı hukukun bu alanındaki işleriniz başarıya ulaşması avukatınızın uzmanlığına bağlıdır. Yamaç Yazar Hukuk Bürosu olarak sağlık hukuku alanındaki uzmanlığımızı kullanarak müvekkillerimizin ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda profesyonel bir şekilde hizmet veriyoruz. Müvekkillerimize karşı ve onların hukuki durumları hakkında her zaman dürüst ve açığız ve asla gerçek dışı vaatlerde bulunmuyoruz. Haklarınız ve durumunuzla ilgili bilgi almak için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 

Bize Ulaşın
VEYA

Randevu Talep Edin

Scroll to Top